beginfoto ijsbaan Hengelo 4D

In het centrum van Hengelo komt in december van dit jaar helaas geen ijsbaan. De Stichting Winters Hengelo ziet ervan af. Het bestuur van de stichting had subsidie aangevraagd bij de evenementencommissie van Bureau Hengelo, maar de uitslag van de aanvraag was niet naar wens. Een dagje uit naar de ijsbaan in het centrum van Hengelo behoort deze winter helaas dus niet tot de mogelijkheden.

A-status afgewezen

De Stichting hoopte, net als vorig jaar, in aanmerking te komen voor de zogenaamde A-status. Dat is de hoogste status, die gepaard gaat met een subsidie van 20.000 euro. Helaas werd de aanvraag slechts gehonoreerd met een B-status, wat een subsidie van slechts 4.000 euro betekent. Volgens het bestuur van Winters Hengelo ontbreekt daardoor de financiële basis voor de ijsbaan. De baan komt niet in aanmerking voor de A-status, omdat het evenement niet gratis is. Vorig jaar kostte een kaartje 3,50 euro. Volgens Bureau Hengelo betalen de inwoners van Hengelo via de subsidie al indirect aan de ijsbaan. Ook nog betalen voor een kaartje zou dus dubbelop zijn, redeneert het bureau.

Kosten rijzen de pan uit

De grootste kostenposten zijn volgens de Stichting Winters Hengelo de ijsvloer en de tent. Het gaat dan om een bedrag tussen de 35.000 en 40.000 euro. Omdat dat met een subsidie van 4.000 euro en een bijdrage van 2.500 euro van Stichting Centrummanagement Hengelo niet haalbaar is, trekt de stichting zelf de stekker uit het project.

“We gaan niet lopen trekken aan een dood paard”, zegt voorzitter Bart Dirne van de Stichting Winters Hengelo. Zoals het er nu voorstaat, komt er dit jaar geen kunstijsbaan in de binnenstad in de maand december. „Als de situatie niet verandert, zien wij geen financiële mogelijkheden”, aldus Dirne.