Het dorp Hengelo is te vinden in de provincie Gelderland. Sinds 2005 valt het onder de gemeente Bronkhorst in de Achterhoek, daarvoor heeft Hengelo altijd haar eigen gemeente gehad. Het gemeentehuis van Bronkhorst bevindt zich wel in Hengelo.

Het dorp heeft 4.600 inwoners en 6.800 als de buitengebieden worden meegerekend. Qua oppervlakte is het dorp 1,58 km². Er zijn zes wijken waar je Hengelo in kan verdelen. Het Centrum, de Heurne, de Kamp Hengelo, de Oosterwijkse Vloed, de Westerbuurt en de Meidoornstraat/Prunusstraat.

Qua sport is er genoeg te doen. Bij Quick koop je je sportartikelen, Pax Hengelo is de voetbalvereniging en S.V. Quintus de handbalvereniging. Als sport niet is maar je wel van verenigingen houdt, kun je ook nog bij carnavalsvereniging de Peardeknuppels. Muziek is er in Hengelo bijvoorbeeld in de vorm van punkrockband de Grolschbusters of Jovink en de Voederbietels. Achterhoekse band Normaal zingt in hun hit Oerend Hard over ’t Zand, een bosgebied bij Hengelo. Maar natuurlijk is ook gedacht aan de relaxende mens; het zwembad ‘t Elderink.